Tuesday 28 April 2009

Από την αξιοπρέπεια... στην "ταλάντωση" ...και ποιος θα έχει την ευθύνη?

Αμερικανικά μαστορέματα τουρκικών συμφερόντων καθρεφτίζουν ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να ρισκάρουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, χάρην μιας αφελούς - και κατ' επέκταση απολίτικης - προσέγγισης που θέτει το κυπριακό ως δικοινοτικό ζήτημα. Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι ήδη βιώνουμε μια νέα συγκυρία, η διαχείριση της οποίας θέτει την Κύπρο στο μικροσκόπιο της ύπαρξης της.

Φαίνεται πως ο Απρίλης είναι ο μήνας της αλήθειας. Πέντε χρόνια μετά το δημοψήφισμα της αξιοπρέπειας, ήρθε στο φως άλλη μια γνωστή άγνωστη αλήθεια για το συνωμοτικό πάρε-δώσε των Αμερικανών με την Τουρκία.

Στην Κυριακάτικη έκδοση του Φιλελευθέρου τεκμηριώνεται το οργιώδες παρασκήνιο που γινόταν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Αναν. Αν και η αντικειμενική πραγματικότητας μας οδήγησε πολλές φορές σε εκτιμήσεις που καταδείκνυουν πρακτικές "διπλωματικής προδοσίας" κατά της Κύπρου, εντούτοις η κάθε γραπτή επιβεβαίωση διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Στο δημοσίευμα αποκαλύπτεται πως η Νέα Υόρκη παρότρυνε την Τουρκική πλευρά να αποδεχθεί την συνάντηση της 10ης Φεβρουαρίου 2004, επιχειρηματολογώντας για την "νέα δυναμική" συμφερόντων της Τουρκίας που διασφαλιζόταν μέσα από το Σχέδιο Ανάν. Πιο συγκεκριμένα "το Σχέδιο Αναν προστατεύει τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και διευκολύνει την Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την ένταξη της στην Ευρωπαική Ένωση".

2004:
Ο Αμερικάνοι επιζητούν μπαστούνια για να εγκλωβίσουν την Κύπρο στα γρανάζια των τουρκικών συμφερόντων (και όχι μόνο), η Τουρκία αναζητεί τα δικά της ενέχυρα για να συντηρήσει τις ευρωπαικές ισορροπίες ΑΛΛΑ η Κύπρος αντιστέκεται!

2009:
Οι Αγγλοαμερικάνοι αναζήτησαν νέους δρόμους (και φαίνεται να τους έχουν ήδη βρει) για να τσακίσουν τον τσαμπουκά της ελληνοκυπριακής πλευράς, προκειμένου να διασφαλίσουν νέες ποσοστώσεις στο καλά προγραμματισμένο επόμενο δημοψήφισμα. ΑΛΛΑ Η Κύπρος, με σαφή διαφοροποίηση της επίσημης πολιτικής της (από το 2008 και έπειτα) δείχνει αδυναμία να αντιληφθεί τα νέα δεδομένα της διεθνούς σκακιέρας και ταλαντεύεται στην μιζέρια της ενδοκυπριακής λύσης!

Το δημοσίευμα, έφερε ενώπιον μας μια αλήθεια αλλά και μια ευκαρία. Να αυτοκριθούμε σαν πολιτεία και σαν λαός και να αποφασίσουμε τι είναι αυτό που τελικά επιδιώκουμε.

Η κυβέρνηση δια του Προέδρου της λανσάρει με μια αναίτια εμμονή ένα δικό της μοντέλο διαχείρισης του κυπριακού, που πολλές φορές δημιουργεί εφιαλτικά ερωτήματα. Συντηρώντας ένα κλίμα επιβαλλόμενης συμφιλίωσης με τους Τ/Κ προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στην πιο μετριοπαθή πολιτική σκέψη. Και αυτό είναι το λιγότερο, αφού η κυβερνητική τακτική δείχνει να εκχωρεί (από αφέλεια ή από στρατηγική αμέλεια) κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό, το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου έρχεται να επισφραγίσει τις ανησυχίες



  • Ποιά είναι η λογική της ενδοκυπριακής λύσης, πέραν του ότι απενοχοποιεί παντελώς την Τουρκία από την εισβολή, την κατοχή και όλα τα παραλειπόμενα της΄?
  • Ποιά είναι η λογική της αφαίρεσης του ισχυρού χαρτιού του βέτο, σε μια περίοδο που θα ανέμενε κανείς ότι θα το κρατούσαμε σαν άσσο στο μανίκι?
Η συγκυρία σκιαγραφεί το χάρτη της Κύπρου για τα επόμενα χρόνια. Η ίδια συγκυρία καθρεφτίζει την συνέπεια της κάθε κόκκινης γραμμής που ξεπεράστηκε. Αυτή η συγκυρία οριοθετεί όχι απλά τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και τα όρια της εθνικής επιβίωσης. Απέναντι σε αυτή τη συγκυρία όλοι έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια "χαλαρού ΟΧΙ" ή "τσιμεντωμένου ΝΑΙ". Αυτές οι τακτικές ξόφλησαν σε μια νύχτα από τον ίδιο τον λαό και εδώ είμαι υποχρεωμένη να τονίσω ότι, αν ο Πρόεδρος εκτιμά όσο διακυρρήττει την θέληση αυτού του λαού τότε ας αφουγκραστεί το λαικό αίσθημα, χωρίς τα φίλτρα της δικής του αυτοδικαίωσης.




Υ.Γ:
Αγαπητοί, το πιο βασικό ερώτημα που η ιστορία απαιτεί από εμάς να απαντήσουμε είναι, αν θέλουμε να έχουμε πατρίδα ή αν θέλουμε να γίνουμε μετανάστες στη δικιά μας την πατρίδα.
Και το ζήτημα δεν είναι πια ρητορικό.




1 comment:

  1. Μπράβο Μαριάνθη! Εμπεριστατωμένη ανάλυση και ξεκάθαρα λόγια.

    Με το Φάληρο είσαστε μία πολύ καλή ομάδα!

    ReplyDelete